BanFonds Bijenhotel
Naast het bijzondere bijenonderkomen in Nuenen dat we hebben gebouwd, stellen we ook diverse BanFonds Bijenhotels ter beschikking. Het creëren van nestgelegenheid is hard nodig, want het gaat niet zo goed met de Nederlandse wilde bijen: de helft van alle soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening!
Bijen leveren een grotere bijdrage aan onze samenleving dan we denken. Zonder bestuiving door deze insecten zouden we ruim een derde van onze voeding moeten missen. Jaap Molenaar, directeur van de Bijenstichting, vertelt over het belang van bijen voor onze voeding:
“Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braam, bessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Zo belangrijk zijn bijen voor onze voeding”.
Hoe werkt een bijenhotel en wie ‘checken er in’?
Een bijenhotel wordt door diverse bijen gebruikt: zo heb je de wormkruidbij, de lathyrusbij, verschillende soorten maskerbijen, behangersbijen, klokjes- en tronkenbijen en natuurlijk de metselbijen. Al deze verschillende soorten bijen bouwen nestjes in de buisjes of gangetjes van het bijenhotel. De larven die uitkomen ontwikkelen zich tot pop in een cocon. In het voorjaar kruipen ze als bijtjes uit hun cocon en leggen vervolgens weer nieuwe eitjes in het hotel. Zo begint de hele cyclus weer van voren af aan. Een bijenhotel hoef je dus niet te onderhouden!