BanBier: de perfecte samenwerking tussen natuur, mens en dier

In de zomer van 2020 werd de allereerste honingoogst van Stichting Banfonds geslingerd, ruim 50 kilo om precies te zijn. Deze honing werd, naast dat ze in prachtige geschenkverpakkingen de deur uit vlogen, ook gebruikt voor een ander doeleinde. Namelijk BanBier, een heerlijk speciaalbier als dorstlesser of om gewoon heerlijk van te genieten.

Het brouwen van dit eigen, lokale en unieke biertje is het resultaat van de perfecte samenwerking tussen natuur, mens en dier. De verse honing is afkomstig van het bijenonderkomen dat eind 2018 werd gerealiseerd in de Broekse Erven in Nuenen.

De natuur een handje helpen

Het gaat de laatste jaren niet zo goed met de bij en met Stichting Banfonds zetten wij ons daarom in voor de lokale natuur en in het bijzonder voor het behoud van de bij. Daarom heeft Stichting Banfonds een bijenonderkomen gerealiseerd in Nuenen. Dit bijenonderkomen staat acht bijenkasten die worden beheerd door vrijwillige imkers. Op deze manier helpen wij de lokale natuur een handje.

Van de bloem, naar de bij, in het bier

Net voor de bouwvak is de eerste honingoogst geslingerd en deze productie is zeer goed ontvangen. Het zoete goedje werd in potjes van 250 ml in een geschenkverpakking vergeven aan sponsoren, relaties en klanten en de bijen kregen niets dan lovende woorden. Maar naast het feit dat de honing getapt werd in potjes, is het ook verwerkt in het BanBier. Van de bloem, naar de bij, naar het bier. Het is een echt natuurproduct geworden, dat ook nog eens heerlijk fris smaakt. In samenwerking met Brouwerij Nuenhem uit Nuenen werd er bijna 800 liter gebrouwen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en een bijzonder soepele afdronk. Dit maakt het een erg toegankelijk biertje voor iedereen.