Eerste honing van BanFonds-bijen geslingerd

Het was gisteren, donderdag 2 juli, een kleverige bedoening, in de kantine van BanBouw waar mensen toch al zo graag blijven plakken. Daar werd de eerste honing, geproduceerd door de bewoners van het BanFonds-bijenverblijf in Nuenen, geoogst. Met de rijke productie gaan we volop aan de slag.

In Nuenens Broek opende Stichting BanFonds Natura, niet zo heel lang geleden, een riant bijenonderkomen. Een behoorlijk luxe resort. Er is echter een groot verschil met de all-inclusive vakantieparadijzen: hier moet gewerkt worden!

Dat kun je aan de bewoners van het verblijf gelukkig wel overlaten. Dat bleek wel toen de twee ingevlogen imkers, volgens Oudhollands gebruik, de geproduceerde honing uit de raten slingerden. De opbrengst was niet misselijk: liefst 50 kilo! Dat komt overeen met ongeveer 35 liter.

Het overgrote deel gaat in potjes. Lekker voor in de thee of op de boterham. En ook nog goed voor de keel. Wat er met de overige honing gaat gebeuren is nog een verrassing. Daarover later meer!

Zit het werk er nu op voor de bijen? Niet bepaald, al mogen ze in de bouwvak even gas terug nemen. Daarna gaan ze weer flink aan de slag, in ruil voor kost en inwoning op een van de mooiste plekjes in Nuenen. Ze zijn dus, net als het belangrijkste resultaat van hun inspanningen, nog wel even zoet!