Een geschenk aan de natuur in Nuenens Broek

NUENEN – Een grot voor vleermuizen, een kast voor een uil, korven voor bijen, en een insecten-hotel. Het Nuenens Broek is een unieke plek rijker.

Bij ieder project dat aannemingsbedrijf BanBouw uit Nuenen uitvoert, wordt gedoneerd in het eigen BanFonds Natura en met dit geld wordt iets teruggegeven aan de natuur. Deze zomer werd Fons Linders Tuinmeesters gevraagd een ontwerp te maken voor bijen. ,,Het moest een imkerplaats worden, maar ik wilde meer dan een dakje met pannen waar korven onder konden staan. We hebben toen een totaalontwerp gemaakt”, vertelt Fons Linders.

Er ontstond een multifunctioneel ‘gebouwtje’ dat straks opgaat in de omgeving. Behalve een plek voor bijenkorven en -kasten kwam er een vleermuizengrot op de tekening te staan en werd op een wand op het zuiden een insectenhotel ingetekend. Op het dak ligt een laag grond die begroeid raakt met onkruid en dan een groene aanblik biedt. Linders: ,,Ik werd steeds enthousiaster en toen ons bedrijf onlangs 40 jaar bestond hebben we bij het jubileumfeest de gasten gevraagd om bij te dragen aan dit plan.”

De ‘grot’ bestaat uit een lange donkere doodlopende gang waarvan het plafond is gemaakt van afgedankte veeroosters. Die zijn perfect voor vleermuizen om aan te hangen. Ze moeten overigens de plek zelf gaan ontdekken. ,,We hebben bewust oude materialen hergebruikt”, vertelt Linders, terwijl hij een paar bijenkorven neerzet. ,,De wand is opgebouwd uit betonschollen, dat is afvalbeton. Het zijn brokken uit het oude fietspad tussen Nijnsel en Sint-Oedenrode. Op de stukken die uitsteken kunnen imkers als ze bezig zijn even kasten neerzetten.”

Robuuste aanblik

Het beton geeft het onderkomen een robuuste aanblik en dat doet ook de vloer, gemaakt van oude scheepsplanken. Linders: ,,Dit waren laadvloeren van binnenschepen. En het dak is larikshout dat we ooit ergens hebben gezaagd. Daar hebben we singels van gemaakt.”

De dakconstructie wordt mede gedragen door drie dode eiken van de Broekdijk. De rest is robinia. Linders: ,,In een eik komt nog een uilenkast te hangen, die is nog niet klaar.”

Wat ook nog niet klaar is, is het terrein binnen de omheining, nu nog een modderige vlakte. Linders: ,,In het voorjaar gaan we bloemen inzaaien, een bermmengsel, dat is goed voor insecten. Ook komen aan de buitenkant van het hekwerk bankjes te staan van boomstammen. Mensen kunnen dan gaan zitten kijken.”

Om de dieren niet te verstoren is het namelijk niet de bedoeling dat men het terrein opgaat. Alleen de imkers wier bijenvolk een plek krijgt. Linders: ,,Er hebben zich al imkers aangemeld en als zij straks aan het werk zijn mogen kinderen komen kijken. En dan heeft de plek ook een educatieve functie.”

Artikel geschreven door: Miriam van den Nieuwenhof, Eindhovens Dagblad
Klik hier voor de link naar het artikel op de website van het Eindhovens Dagblad